Nissan 370Z Tech Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #1
Stock 350Z sound system. Non-Bose

Just installed one in my 350Z. Love it! Except for the sound quality. The midrange is absolutely HARSH!!!! The only way I am able to make it sound decent is to set the midrange to 2k on the 3band parmetric eq and then max it out (-8). It helps, but it still seems to get harsh when your half to 3/4 volume.

Bass is set to flat
mid set to 2k, -8
high set to 17.5, +2

Now before you blame the stock speakers, I have experienced the EXACT same problem with the exact model in a Chrysler 300, Ford Ranger, and another 350Z running a 4 channel amp. These were all customer cars that bought the 7015 new. All cars required you to set the mid to -6 to -8 to get the harshness to ease up.

It would seem that the addition of an eq would remeady this, but remember, we are starting out with what appears to be a screwed up signal.

Has anyone else out there experienced this?

Anyone have any suggestion?

P.S.
NOT the install. 9 year veteran of car audio install. Never experienced something this extream with no more than a head unit install.
 

·
Premium Member
Joined
·
5,627 Posts
also, are you running amp/separating channels. Under the Audio menu, you can set your crossover points (even if you are not running an amp). Set your lower crossover for the high and mids around 100-120. This will remove some of the low bass those speakers cannot handle.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #4
With the loud button it seems to help a little, but seems to only mask the problem. The problem is not in the midbass, its in the mid range. Vocals and guitars will Scream at you, to the point that it hurts, and this is just a hair over half volume. Stock speakers with no amp. Deck power only.

It does sound pretty good with the settings I listed above, mid set at 2k with the level adjusted as far down as it will go -8. I just wish I did not have to do that. It leaves me no room to fine tune it.

Since I have delt with 4 of these radios and all sound the same way, was wondering if any one else with this radio has had the same experience?
 
1 - 4 of 4 Posts
Top